Kabul Gören Mağaza Tasarım Kriterleri Nelerdir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]


Kullanıcı Dostu Mağaza Tasarım Kriterleri

Mağaza tasarımı, mekân içerisinde satışa sunulan hizmet veya ürünün ziyaretçilere tüm ayrıntılarıyla sunulmasını sağlayacak nitelikte olmalıdır. Bu tür tasarımlar mağaza içerisinde sergilenen ürünlerin kalitesini ve estetik özelliklerini öne çıkardıkları takdirde işlevseldir. Mağaza tasarımlarının kullanıcı dostu bir şekle dönüşmesi için birinci kural, iyi bir ışıklandırma, tasarım renklerinin doğru seçilmesi ve sunumu yapılan ürünlerin yer aldığı raf sistemlerinin işlevsel olmasını sağlamaktır. Bir diğer kural da, daha fazla ürün sergileyebilmek adına gerekenden daha fazla stant ve raf sistemi kullanmamak olmalıdır. Aksi takdirde mağazayı ziyaret eden müşterilerin aşırı çok ürün çeşidi sebebiyle ürünleri algılaması son derece zorlaşacaktır.

Mağaza Tasarım Işıklandırma

Mağaza tasarımlarında vitrin ve iç mekân ışıklandırmaları büyük önem sahiptir, Bu sebeple mağaza içi ve diğer bölümler profesyonel bir ışık tasarımıyla yeterince aydınlatılmalı, duvar, yer ve iç dekorasyon renkleri aydınlatma renkleriyle uygun bir biçimde kullanılmalıdır.

Mağaza İç Tasarım Renkleri

İç tasarımda tercih edilecek renk seçimi mağaza tasarımı ve kullanıcılar açısından önemlidir. Mağazanın kendine has renkleri mevcutsa bu renkleri ana renk kabul ederek mağaza içi dekorasyon unsurları bu renklerin ara tonlarıyla renklendirilmelidir. Kullanılacak renk seçeneklerinin ürünün daha net algılanmasına olanak sağlaması, kullanıcı adına önemli bir mağaza tasarım kriteri olacaktır.

Mağaza Raf, Stant ve Bankolar

Mağaza tasarımları görselliğin yanı sıra işlevsellik de gerektirir. Mağaza içerisinde müşterinin rahat hareket edebilmesi, iç mekânda kullanılan raf, stant ve bankoların nasıl kullanıldığına bağlıdır. Bu sebeple tasarım öncesi mağazanın işleyiş yönleri belirlenmeli, kurulacak ufak stant ve raflar, mağaza içi sirkülasyonu rahatlatacak şekilde düzenlenmelidir. Aksi takdirde mağaza içerisinde oluşacak kargaşa sebebiyle kullanıcıların mağazada kalma süreleri kısalacak ve sergilenen ürünlerin incelenmesi bir hayli zorlaşacaktır.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]